DA

DA betyr rett og slett Delt Ansvar, og det er en selskapsform med to eller flere eiere. Da er det de eierne som står til ansvar for hele gjelden selskapet har, og det har de i felleskap. Det betyr at om selskapet skulle gå konkurs eller være insolvent så stor eierne i personlig ansvar til å betale tilbake kreditorer, slik at de får dekket sine krav. Det er altså veldig mye ansvar i denne selskapsformen, fordi kreditorer har da rett til å kreve fra eiernes personlige verdier og eiendommer for å få pengene de er skyldt.

Men når det er DA så betyr det at det er ikke bare en av eierne som påtar seg gjelden, eller noe som heter solidaransvar. Ansvaret man påtar seg er reflektert i det man har investert. Står du med kun 10 % investering så står du også kun med 10 % prosent av ansvaret for å tilbakebetale gjeld og slike ting. Så er det også sånn at om det er to selskapseiere er det som oftest delt på 50 %, for at det skal være jevnt mellom partene.

Gjør det beste ut av en DA

Det er visse fordeler i det å være med på en DA, blant annet det vi skrev ovenfor, at man ikke står alene om gjeld. Det stilles heller ikke krav til egenkapital som det gjør for andre selskapsformer, så man kan sette i gang på en enklere måte. En annen ting som er verdt å vite er at revisjonsplikten for DA slår kun inn når man har nådd en omsetning på 5 mill. kroner. Eller om eierkretsen består av fem personer eller mer. 

Det betyr at du ikke er pliktet til å få regnskapet revidert av en revisor til en av de vilkårene er nådd, men det er ikke en dum idé å få en regnskapsfører til å se på tallene dine. Da har du større sjanse til å unngå konkurs blant annet. En annen fin fordel med DA er at eierkretsen kan trekke midler ut av selskapet løpende. Husk dog at du må gjøre en beskatning av overskudd, på en prosentsats på 27 %.

Enklere med DA

Selskapsformen DA gjør det enklere for en å sette i gang, rett og slett, med færre krav og vilkår og uten krav til egenkapital. Men det er vanskeligere å utvide eierskapet og det å få kapitalinnskudd er også vanskeligere. Du må også registrere selskapet i Foretaksregisteret og de skal vedlegges en selskapsavtale som alle deltakere har signert. Dette er ikke en gratis prosess, men det er sannsynligvis heller ikke noe som kommer til å stoppe noen fra å sette opp en DA. Trenger du mer hjelp kan du ta kontakt med en regnskapsfører for spørsmål rundt dette.

Velg en regnskapsfører i ditt område:

Det kan være lurt å velge en regnskapsfører nær deg selv.

Spesielt hvis du for eksempel har fysiske dokumenter som du enten må levere eller har hentet fra regnskapsføreren.

Avhengig av hvilket forhold du vil ha med regnskapsføreren din, kan det også være hyggelig at han / hun er nær hvis du vil svinge forbi for en kopp kaffe, og snakke noen ting gjennom, eller bare si hei.

Imidlertid kan mange oppgaver gjøres pr. telefon, post, og hvis eksperten du foretrekker bor i den andre enden av landet, kan du kommunisere via. post og telefon.

Regnskapsfører i Oslo

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Bergen

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Stavanger

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Tromsø

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Drammen

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Ålesund

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Kristiansand

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Hamar

Finn den rette regnskapsfører

Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Start her