Feriepenger

Det er nesten ingenting som er bedre enn å få penger mens man er på ferie og ikke jobber, og bare slapper av. Men det er en av de fine fordelene med å leve i Norge, og det er faktisk lovbestemt, et gode for arbeidstakere, for den perioden vi er på ferie. 

Det vet nok de fleste av oss, men vet du hvordan det regnes ut? Tvert i mot av det mange tror så regnes faktisk ikke feriepengene ut av årslønnen. Det er ikke det som blir brukt som utgangspunkt. Det er heller den lønnen som du tjente i året før som blir brukt som grunnlagt. Det vil som du er i 2021, så vil lønnen du tjente i 2020 være utgangspunktet. En annen fin fordel er at feriepenger er skattefrie, så hele summen du får, er din, uten avdrag eller noe annet. 

Din prosent

Generelt sett er det sånn at for de aller fleste arbeidstakere så er det 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget som blir gjort om til utbetaling som feriepenger. Om en arbeidstaker er over 60 år så øker det opp til 12,5 prosent. 

Feriepengene blir vanligvis utbetalt 1 uke før arbeidstakeren går ut i ferie, men de aller fleste bedrifter pleier å betale ut feriepengene til alle ansatte på en gang. Spesielt om det er for fellesferien. Ikke alle får feriepenger dog, det er viktig å vite. Da man altså må være i arbeid året før og ha opptjent lønn for å være kvalifisert til feriepenger. 

Men om du er frilanser, arbeidsløs eller selvstendig næringsdrivende har du ikke noen som skal betale deg feriepenger. 

Til slutt vil vi også nevne at om du blir arbeidsløs så skal feriepengene du har rett til bli utbetalt siste lønningsdag før arbeidsforholdet er over. Da er det også viktig å vite at om utbetalingen av feriepengene skjer samme år som de er opptjent så må de skattes. Det kan være noen får en smell der, da de ikke er vant med at feriepengene skal beskattes.

Et selskap bør ha full kontroll på dette, og om du trenger litt hjelp med det kan Revimatch hjelpe deg med å finne en regnskapsfører!

Velg en regnskapsfører i ditt område:

Det kan være lurt å velge en regnskapsfører nær deg selv.

Spesielt hvis du for eksempel har fysiske dokumenter som du enten må levere eller har hentet fra regnskapsføreren.

Avhengig av hvilket forhold du vil ha med regnskapsføreren din, kan det også være hyggelig at han / hun er nær hvis du vil svinge forbi for en kopp kaffe, og snakke noen ting gjennom, eller bare si hei.

Imidlertid kan mange oppgaver gjøres pr. telefon, post, og hvis eksperten du foretrekker bor i den andre enden av landet, kan du kommunisere via. post og telefon.

Regnskapsfører i Oslo

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Bergen

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Stavanger

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Tromsø

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Drammen

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Ålesund

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Kristiansand

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Hamar

Finn den rette regnskapsfører

Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Start her