Inflasjon

Om du lærte om inflasjon så var det kanskje leksjoner om hvordan inflasjon kan ødelegge et lands økonomi. Et vanlig eksempel er den tyske hyperinflasjonen som skjedde på 20-tallet. Der hvor et brød kostet 160 mark på slutten av 1922, så kostet det 200,000,000,000 mark i 1923, og ja det er milliarder det er snakk om her. Det er naturligvis skrekkeksemplet og hyperinflasjon er noe som ødelegger økonomien på veldig kort tid, det er da pengene ikke er verdt noe i det hele tatt. 

Men inflasjon generelt behøver ikke å bety det, for inflasjon snakker egentlig bare om veksten i det generelle prisnivået som vil være vedvarende. Det er derfor brød og melk koster mer enn det gjorde før, men så har også lønnsnivået økt samtidig. Det er alltid viktig dog å holde inflasjon på et lavt nivå, for om det skjer en økning i pengemengden samtidig som det ikke skjer en økning i produksjon av varer og tjenester vil en devaluering av penger forekomme.

Det er litt av det samme om en meteor av rent gull skulle lande på jorden. Da vil gull plutselig ikke være like verdifullt lenger, og selv om det er kanskje et litt søkt eksempel forklarer det prinsippet.

Hvordan inflasjon passes på og måles

Hvert land har sine ulike instanser og metoder og i Norge har vi konsumprisindekset (KPI). Det er en indeks som viser prisendringene for varer og tjenester som nordmenn mest etterspør. Typiske eksempler er mat, transport, bil og klær. 

Ellers er det Norges Bank som har i hovedoppgave å holde inflasjonen nede på et akseptabelt nivå, og generelt er inflasjonsmålet på 2,5 prosent. Blant en av metodene man gjør dette på er at man setter begrensninger på styringsrenten, slik at banker ikke kan senke renten alt for lavt ned. Gjø de det så vil det føre til mer lån til privatpersoner, og dermed økt kjøpskraft. Men så lenge produksjonen av varer og tjenester forblir på det samme nivået vil det da være en drivkraft bak inflasjon. 

Vi har nevnt litt ovenfor hvordan man kan se inflasjon selv, i for eksempel det at brød koster mer enn det gjorde for 20-30 år siden. Det betyr helt enkelt at 1 krone ikke gir deg like mye i dag som det gjorde før.

Inflasjon for generell bruk er kun et begrep for å forklare vekst i prisnivå, men det er når man kommer til hyperinflasjon og deflasjon at det er virkelig farlig for en økonomi, som eksempelet om Tyskland på 20-tallet. 

Går det riktig ille kan hele landet gå konkurs, man må bytte valuta og det kan ha større ødeleggende effekter enn bare det som handler om økonom. Ingen virksomhet eller selskap unngår konsekvensene av noe slikt, nesten uansett hvor gode resultater man har i driften av selskapet sitt.

Velg en regnskapsfører i ditt område:

Det kan være lurt å velge en regnskapsfører nær deg selv.

Spesielt hvis du for eksempel har fysiske dokumenter som du enten må levere eller har hentet fra regnskapsføreren.

Avhengig av hvilket forhold du vil ha med regnskapsføreren din, kan det også være hyggelig at han / hun er nær hvis du vil svinge forbi for en kopp kaffe, og snakke noen ting gjennom, eller bare si hei.

Imidlertid kan mange oppgaver gjøres pr. telefon, post, og hvis eksperten du foretrekker bor i den andre enden av landet, kan du kommunisere via. post og telefon.

Regnskapsfører i Oslo

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Bergen

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Stavanger

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Tromsø

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Drammen

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Ålesund

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Kristiansand

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Hamar

Finn den rette regnskapsfører

Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Start her