Moms

Alle må betale sin del, og det er nesten noe av prinsippet med moms. Det er en statlig forbruksavgift som sier at forbrukeren skal dekke en viss prosentandel på omsetning av varer og tjenester. Hvor mye du betaler avhenger på hva du har kjøpt, da det kan være så høyt som 25 %, men også ned til 8 %. 15 % er den gyllne middelvei. Det du kan gjøre er å ta en titt på kvitteringen etter at du har kjøpt noe, der vil det alltid stå Moms eller MVA. Husk dog at prisen du betaler for produktet har momsen baket inn, så du betaler ikke mer enn det som står på prisen. Om brødet koster 15 kroner, så koster det 15 kroner, det er altså inkludert momsen.

De forskjellige satsene

Den vanligste momssatsen i Norge er dessverre 25 prosent, men den har et unntak for mat og drikke, persontransport og visse andre tjenester. Den gjelder dog for blant annet klær som du kjøper i en klesbutikk.

Om satsen er på 15 prosent betyr det at det er en redusert sats. Den gjelder for mat og drikke, men ikke for tobakk og alkohol, sistnevnte ligger på den høyeste satsen. 

8 prosent er noe man ikke får så ofte her i Norge, men det er satsen for utleie av hotellrom, hytter, persontransport, avgiften for kringkasting osv. Den opplever man ikke altfor ofte, men den er for disse. Kanskje fordi isse områdene pleier å være dyrere, og ved å legge til en høy momssats blir det for dyrt.

Visse unntak fra moms

De er altså visse varer som er momsfrie. Det er ikke mange, men om du er en kunstner og selger dine egne kunstverk er du unntatt. Det samme gjelder om du selger en bruktbil, om du driver transporttjenester direkte til og fra utlandet, og visse andre ting. Det er igjen ikke noe mange får opplevd veldig ofte i sine liv, men det er altså unntak.

Om du har et selskap og vil vite hvordan din moms ser ut og hva du bør gjøre kan du få tilbud hos Revimatch fra 3 dyktige regnskapsførere. De hjelper deg med alt du lurere på, og kanskje litt til! 

Velg en regnskapsfører i ditt område:

Det kan være lurt å velge en regnskapsfører nær deg selv.

Spesielt hvis du for eksempel har fysiske dokumenter som du enten må levere eller har hentet fra regnskapsføreren.

Avhengig av hvilket forhold du vil ha med regnskapsføreren din, kan det også være hyggelig at han / hun er nær hvis du vil svinge forbi for en kopp kaffe, og snakke noen ting gjennom, eller bare si hei.

Imidlertid kan mange oppgaver gjøres pr. telefon, post, og hvis eksperten du foretrekker bor i den andre enden av landet, kan du kommunisere via. post og telefon.

Regnskapsfører i Oslo

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Bergen

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Stavanger

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Tromsø

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Drammen

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Ålesund

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Kristiansand

Finn den rette regnskapsfører

Regnskapsfører i Hamar

Finn den rette regnskapsfører

Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:

Start her